Citroenmelissethee

Dat is wel een woord om mee te scrabbelen. 

Zoals Lisa haar zaadjes wil kopen op basisi van de mooiste plaatjes op de verpakking, zo koop ik kruiden op basis van geur. Niet omdat het makkelijk te verwerken is op een gerecht. Of, zoals bij Lisa het geval, op basis van het mooie uiterlijk van een plant. 

Maar ja. Zoals eerder zit ik dan weer met een hele bos met kruiden waarvan ik, behalve dat ik me erin zou willen wentelen, geen benul heb wat ik ermee moet. Zo dus ook de citroenmelisse. Lisa at vorige week al gewoon een blad van de plant, maar constateerde dat deze op haar tong bleef plakken. Dat deed me er al toe weerhouden om de citroenmelisse in hele bladen in een salade te gooien. Misschien wel in reepjes in een fruitsalade. 

Afijn. Het werd dus tijd om op google te zoeken wat je er nou mee kan doen. Thee bleek mij de beste oplossing. En gezien de geneeskrachtige werking ervan (stuk tekst volgt) leek het me nog meer dan alleen lekker. Hoewel… lekker leek het me ook niet meteen. Ik zei sceptisch tegen Albert; “ik ga lekkere thee maken! Naja.. lekker…. ik betwijfel het.” Lisa leek het een strak plan en we kneusden enkele blaadjes en mikten deze in 2 kopjes en begoten het met kokend water. Na een minuut of 4 afgegoten en zie hier de thee. Zeer lichtgroen van kleur, met een lichte zoete citrus smaak. Ik zeg; LEKKER!

Citroenmelisse komt van oorsprong uit de bergstreken van Zuid-Europa maar verspreidde zich naar alle Mid-deleeuwse klooster-tuinen in Europa.  Het is nu voor-namelijk een tuin-plant. Als je deze inderdaad in de (kruiden-) tuin hebt staan, kun je gewoon lekker van de verse blaadjes thee zetten. Citroenmelisse groeit makkelijk en overvloedig (Jupiter) zodat je er ook flink wat van kunt plukken.

Culpeper plaatste dit kruid onder Jupiter en onder Kreeft, en ik vind het wel passen, en zie niet in waarom we er niet meteen een Jupiter-in-Kreeft kruid van zouden kunnen maken, het is een uitermate “troostend” (Kreeft) kruid dat je een goed gevoel (Jupiter) geeft. Vrolijker emoties: Jupiter in Kreeft, vreugde in plaats van zwaarmoedigheid want dat doet citroenmelisse. Het ruikt lekker citroenachtig en vroeger strooiden mensen het op de vloer als luchtverfrissser, het hield muggen ook nog eens op afstand.

Citroenmelisse helpt despijsvertering, verdrijftwinderigheidmisselijkheid, eenopgeblazen gevoel,   je wordt ervrolijker door, (Jupiter)  het verdrijft zorgen enzwaarmoedigheid , het helpt bij postnatale depressie, (Jupiter in Kreeft) en helpt ook bij de overgang en als je een kater ofexamenvrees hebt.

Bij pijnlijke tanden kun je een mondspoeling met citroenmelisse nemen, bijbuikpijn of een pijnlijke menstruatie is melissethee bevorderlijk.

Er zijn verhalen in de geschiedenis dat mensen die elke ochtend citroenmelissethee drinken meer dan 100 jaar oudworden. Het is dat ik ‘’s ochtends eerst koffie nodig heb, anders… Paracelsus noemt citroenmelisse een levenselixer: als je bijna geen adem meer kunt krijgen, of bijna flauw valt, dan is citroenmelisse met honing behulpzaam.   Ik zie het zo voor me, hysterische vrouwen uit de geschiedenis door te strakke korsetten en zo, die bijna flauwvielen: ze  zouden zeer gebaat zijn bij citroenmelisse. We hebben dit fenomeen van flauwvallende hysterie niet meer zo sterk.  We hebben nu ADHD bij kinderen  en wellicht kalmeert het hen ook.

Citroenmelisse thee is verder hartversterkend;  helpt ook bijmigraine, astma en chronische bronchitisshock en spanning, en bij slapeloosheid. Het is een kalmerende plant, balsem dus, voor licht nerveuze toestanden, en kan zelfs veilig aan kleine kinderen worden gegeven als ze onrustig zijn of niet kunnen slapen.  Citroenmelisse heeft een anti-histamine werking en daarnaast kun je het kruid dragen om de liefde op je pad te krijgen! En de thee helpt weer bijliefdesverdriet.

Contra-indicatie: niet gebruiken bij glaucoom.

Eetbaarheid: Je kunt verse citroenmelisse ook door de sla doen, of als smaakmaker gebruiken  bij visgerechten, soepen, sauzen en omeletten. Kip of konijn omwikkeld met citroenmelisse en dan gebraden schijnt verrukkelijk te zijn:-)  En je kunt limonade maken met citroenmelisse.

Anti mug & natuurlijke histamineremmer: Citroenmelisse heeft een soortgelijk effect als deet: wrijf het over je lichaam om steken van muggen te voorkomen. Ook is het een natuurlijke histamineremmer.

Plukken om te drogen:  de beste tijd om te plukken is vlak voor de bloemknoppen opengaan op een beetje een sombere dag omdat dit het moment is waarop de bladeren het maximum aan etherische olie bevatten,  rond eind juni/begin juli.  Behandel de bladeren voorzichtig. Het drogen moet in een goed geventileerde ruimte gebeuren omdat de bladeren anders bruin kleuren. Bewaren in goed afgesloten potten.

Melissethee: behalve dat je citroenmelisse aan andere theesoorten toe kunt voegen, gebruik je per kop 1 theelepel en een extra theelepel voor de pot:  Doe de verse bladeren rustig in hun geheel of iets gekneusd in de pot, of anders het gedroogde kruid.  Kokend water er op en niet langer dan 3-5 minuten laten trekken, dan zeven.

Bron; http://www.astrologie.ws/kruiden/citroenmelisse.htm


Groetjes, Esther

Plaats een reactie